top of page
usquert.jpg

Door Groningen en Drenthe 2022

Picture 1.jpg

Op een ietwat bewolkte zaterdag (7 mei 2022) werden we in Hoogezand door Jacob Jansen verwelkomd om een rit te gaan maken door een deel van Noord-Nederland.


We verzamelden bij Hotel Faber, een mooi familiehotel en perfecte gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Onder genot van een hapje en drankje, gezellige koud en mooi diner versierden we deze eerste Fellowshipavond.

Vanaf hotel Faber reden we met 8 motoren naar Noord-Groningen, maar dan moet je eerst het Winschoterdiep over en stonden voor een open brug (of is die dan gesloten?).

We passeerden de mooiste plaatsen en vooral plaatsnamen. Wat te denken van Luddeweer, Schaaphok, Wittewierum, Lutjewijtwerd (dus niet Lutjebroek!), en door naar Usquert.

Daar werden we in het Dorpshuis verwelkomd door de vrouw van Jacob met koffie en home made appeltaart met slagroom. Vervolgens konden we ons nog even vergapen aan een prachtige villa midden in Usquert waar Frank wel belangstelling voor had….

Picture 2.jpg
Picture 3.jpg

Om de weg te vervolgen moesten we op de weg de motoren weer keren…. Want ja, voor Jacob is dat geen enkel probleem, op de wegbreedte keert hij zo om; Jacob “schrijft” met z’n motor. Maar voor ons, tenminste voor mij, was dat een stuk lastiger. Rustig blijven (!) en met wat heen en weer steken lukte dat ook wel. 

Jacob stuurde ons over een niet-openbare ”Eigen weg”, (ja, connecties doen een hoop hè) een prachtige betonweg dwars door de akkers, richting van de Noorderzijlhaven. Ook daar moesten we door een heel smal poortje manoeuvreren en ja hoor, weer omkeren op een smal weggetje. Er ligt een lege parkeerplaats voor tig auto’s pal naast…. Jacob stelde ons wel op de proef.

We bezochten de kleinste zeehaven van Nederland volgens Jacob, en hadden een prachtig uitzicht over het wad. 

Via o.a. Valom naar de Eemshaven waar je sinds kort met de veerpont naar Kristiansand in Noorwegen of naar Borkum kunt varen. Uiteraard langs het Google datacenter gereden en op naar Appingedam. Dan rijd je door Nooitgedacht, Polen, en nog meer prachtige namen van dorpen naar Appingedam. Daar, tijdens de lunch, werden we over dat oude stadje bijgepraat door Henk Dijkstra. Na de lunch langs het Schildmeer, via Uiterburen, Tussenklappen, en Kibbelgaarn naar Veendam. In het clubhuis van Golfclub De Compagnie werden we hartelijk ontvangen met een kop koffie en een toelichting op het reilen en zeilen van een golfclub door de voorzitter (en Rotarian) Henk Rotman.

Picture 4.jpg
Picture 5a.jpg

Als we dan weer willen vertrekken geeft de motor van Christoph geen enkel teken van leven meer……En dat niet alleen, terwijl de mannen er omheen staan om het probleem al denkend op te lossen constateren we ook nog een heuse schroef in de achterband van de motor van Christoph. Einde oefening voor hem dus. René neemt hem achterop en ze rijden naar Hoogezand, halen daar de auto met aanhanger van Christoph op en komen dan ook naar Assen om zich weer bij de overigen te voegen.

 

Daar wordt door George een dankwoord tot Jacob gericht en hij verblijdt hem met een bijzondere fles Rotary-wijn: “Helfen mit Genuss”.

Een betere afsluiting is nauwelijks mogelijk: we hadden een fraaie dag, goede temperatuur, bewolkt dat wel en we hebben een uitstekende indruk gehad van Groningen en met eigen ogen in Noorderzijlhaven gezien dat er “Niets boven Groningen gaat”. 

Picture 6.jpg

Een deel van de deelnemers bleven nog een extra nachtje in het hotel, waar de vriendschapsbanden nog eens werden aangehaald. Na een voortreffelijk diner, een nachtrust “zonder wekker” en een stevig ontbijt gingen we zondagmorgen weer huiswaarts. 

Jacob heeft ons een geweldig treffen verzorgd, waar we met genoegen op kunnen terugzien.

Jacob, dank!

bottom of page